Zutphens Barokensemble speelt 10 en 11 november Venus and Adonis van John Blow

  • david
  • david's Profielfoto Onderwerp Auteur
  • Offline
  • Administrator
  • Administrator
Lees meer
5 jaren 7 maanden geleden - 5 jaren 7 maanden geleden #289 door david
Op 10 en 11 november spelen en zingen het Zutphens Barok Ensemble samen met solisten en projectkoor de opera Venus & Adonis van John Blow.

John Blow (1649-1708) gaf Venus & Adonis de ondertitel “A Masque for the Entertainment of the King”. Vanuit de traditie van maskerades aan de hoven van Italië, Frankrijk en Engeland is dit de eerste opera uit de Engelse muziekgeschiedenis. John Blow was een de van de leermeesters van Henry Purcell die later veel meer opera’s zou componeren.

Koning Charles II was fan van de Italiaanse en Franse muziek en wedijverde voortdurend met de Zonnekoning uit Frankrijk. Naast de Engelse curtain tunes en grounds horen we in Venus & Adonis dan ook veel Franse invloeden zoals in de ouverture en de diverse dansen. De opera duurt een uur.

Blow ontleende de plot aan Ovidius’ Metamorphoses: een liefdesverhaal met tragische afloop. Dat Venus & Adonis voor het “entertainment of the king” was bedoeld, is veelzeggend. In de koren van herders en cupido’s wordt het dartelen in de vrije natuur hartelijk aanbevolen. Passend entertainment voor koning Charles II die grossierde in buitenechtelijke affaires.

Dankzij subsidies van het VSBfonds en het Prins Bernard Cultuurfonds is dit project mogelijk en kunnen prachtige solisten de rollen van Venus, Adonis en Cupido zingen.

Venus: Aldona Bartnik
Adonis: Hans Scholing
Cupido: Janet Mol
Muzikale leiding: Elin Eriksson

Zie voor meer informatie website Zutphens Barokensemble of de flyer:

This browser does not support PDFs. Please download the PDF to view it: Download PDF

Bijlagen:
Laatst bewerkt 5 jaren 7 maanden geleden door david. Reden: Link naar website toegevoegd

Gelieve Inloggen of een account aanmaken om deel te nemen aan het gesprek.

Tijd voor maken pagina: 0.202 seconden